Barion Pixel

Fekete nadálytő - másnéven forrasztófű és annak gyógyhatásai

Hogyan ismerjük fel?

A Fekete nadálytő, latin nevén Symphytum officinalis a borágófélék családjába tartozik. Lágyszárú, évelő növény, mely hazánkban is honos. A nedves, árteres területek kedvelője, gyökere fekete, belül szürkésfehér, gyökértörzsét számos oldalgyökér borítja. Serteszőrös szárát, nyélre futó levelek és bogas forgóba rendeződött virágok ékesítik, melyek bíbor vagy sárgásfehér színűek.

  

A gyógyító növény eredete:

Az első tudományos értékű feljegyzés Kr.u. 50-ből származik, Dioszkoridész „Materia Medica” című művében értekezik a növény jótékony hatásairól, ebben már a Symphytum elnevezést is használja, amely a görög symphyo = összenöveszt szóból ered. A gyökerében koncentrálódott hatóanyagainak köszönhető erőteljes gyógyhatása. Gyűjtését az első fagyok előtt, tavasszal illetve ősszel ajánlják.

  

 Milyen pozitív hatásai vannak?

Fájdalomcsillapító, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatását allantoin tartalmának köszönheti. Fokozza a sejtek regenerációját, hozzájárulva a törött csontok gyorsabb összeforradásához. Elősegíti a véraláfutások felszívódását, valamint a zúzódások, rándulások, ínhüvely-, visszér és aranyérgyulladások gyógyulását. Kopásos eredetű ízületi gyulladás esetén is kiváló fájdalomcsillapító.

  

Felhasználási módjai:

Leggyakrabban krémek, kenőcsök és alkoholos kivonatok úgynevezett tinktúrák formájában lelhető fel., azonban belsőleges használata szigorúan ellenjavallt. Pirrolizidin-alkaloid tartalmánál fogva a májra kedvezőtlen hatást gyakorol. Számos vizsgálat igazolta a külsőlegesen alkalmazott készítmények (pl.: krémek, tinktúrák) hatásosságát és biztonságosságát, ezért körültekintő alkalmazás mellett, a bőrön keresztül felszívódó alkaloidok mennyisége elhanyagolható.

  

Hogyan alkalmazzuk?

A krémet vékony rétegben kell felvinni a megtisztított és ép bőrfelületre, napi 2-4 alkalommal. A sérülés súlyosságától és az alkalmazás gyakoriságától függően 3-7cm hosszúságú krémcsíkot kell gyengéden bemasszírozni. Súlyosabb esetekben kötés felhelyezése is indokolt lehet. A HMPC – Növényi gyógyszerekkel foglalkozó bizottság ajánlása szerint legfeljebb 10 napig lehet a kezelést folytatni. A Fekete nadálytő a gyermekek számára is enyhülést jelent, különösen zúzódások, rándulások, ízületi fájdalmak, megerőltetés és csonttörések esetén. Gipsz levételét követően is előszeretettel alkalmazzák, a csontok összeforradását segítő hatása miatt.
Fekete nadálytő krém, kapszula

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!