Barion Pixel

Felfázás - Gyakori tünetek és kezelésük

Mi az a felfázás?

   Alapvetően női betegségnek titulálják ezt a kellemetlen és akár hetekig is tartó problémát. Mindezt azért, mert míg a nőket átlagosan életük során legalább egyszer (vagy akár évente többször is) érint, addig a férfiakat jóval ritkábban. Ennek oka főként az, hogy a férfiak húgycsöve hosszabb, így a bakteriális fertőzések kialakulásának jóval kisebb az esélye.  

   A hólyaggyulladásnak vagy hólyaghurutnak is nevezett felfázás egy gyakorta előforduló húgyúti fertőzés. Ez az esetek többségében az alsó húgyutakat érinti, ami húgycső-gyulladást és húgyhólyag-gyulladást is jelenthet. Kis eséllyel, de a gyulladás tovább terjedhet a felső húgyutakra is ami egészen a vesemedencékig kihat. A felfázás tehát egy köznyelvben használatos gyűjtő fogalom.

Milyen okai lehetnek?

   Kialakulásának okai számos tényezőtől függhetnek, kezdve a hajlamtól, nemtől, kortól, szexuális élettől. A felfázást minden esetben egy húgyutakban elszaporodó mikroba okozza. Ezek a szervezetünkben jelen lehetnek annak ellenére is, hogy nem érezzük a felfázás tüneteit, melyek általában kellemetlenek és cseppet sem fájdalommentesek.

   A nők esetében a kockázat a rövid húgyvezetéknek köszönhetően bármikor előfordulhat ez az állapot, serdülőkorban és a menopauza idején következik be legnagyobb gyakorisággal. A két időszak közt legtöbbször az aktív szexuális élet következtében szervezetbe jutó mikrobák és baktériumok okozzák a felettébb kellemetlen tüneteket. Csecsemőkorban is kialakulhat ez az egészségügyi probléma, hiszen az ő esetükben a véráramon keresztül is eljut a fertőzés a húgyutakhoz és a vesékhez.

   További okok lehetnek a vesekő, húgyúti elzáródás illetve az immunrendszert általánosan gyengítő gyulladásos betegségek. Húgyutakat érintő orvosi kezelések (hólyagtükrözés, katétezés).

Tünetek nőknél:

 • Gyakori vizelés valamint annak fokozott és állandó ingere
 • Vizeletürítéskor jelentkező erőteljes égő, szúró fájdalomérzet
 • Zavaros, homályos, kék kéretlen szagú vizelet
 • Súlyosabb esetben: alhasi fájdalom, véres vizelet, láz.

   Utóbbiak tapasztalása esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében!

Tünetek férfiaknál:

 • Legtöbb esetben megegyezőek a nőkével
 • Ritkábban ezek vesemedence-gyulladáshoz vagy szepszishez is vezethet, valamint előfordulhat prosztata- és mellékhere-gyulladás is

Tőzegáfonya tabletta felfázásra

Kezelési ideje és módja:

   Az enyhébb felfázás a kezelésének kezdetétől számítva átlagosan 3 nap alatt tünetmentessé válhatunk. Ennek gyorsabb lefolyása érdekében mindenképpen szedtünk antibiotikumot a szervezetben lévő gyulladás csökkentése érdekében.

Kapcsolódó termékeink:

 • Dr. Herz Tőzegáfonya kivonat kapszula 500 mg
 • Lactacyd Ph antibakteriális intim mosakodó 250ml
 • Naturland Vesevédő filteres teakeverék
 • Húgyúti fertőzést kimutató gyorsteszt
 • Intim Candida gyorsteszt

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!