Barion Pixel

Gumivitaminok

Mi is az a gumivitamin?

A gumivitaminok olyan vitaminkészítmények, melyek állaga, íze és illata valamint külleme a gumicukorra emlékeztet. Ezek általában keményítőből, zselatinból, vízből, cukorból és különféle ízesítő-, és színezőanyagokból készülnek. Típusonként eltérő mennyiségű vitamint tartalmaznak. Vannak köztük multivitamin készítmények, illetve olyanok is, melyek egy-egy mikrotápanyagból biztosítják a plusz vitaminpótlást.

  

Miért kedvelik őket?

A kiegyensúlyozottan táplálkozó felnőttek és gyerekek alapesetben nem szorulnak vitaminkiegészítésre. Azok számára, akik diéta, esetleg ételérzékenység miatt egyoldalúan táplálkoznak, hasznos a plusz vitaminbevitel, illetve vannak köztük olyanok is, akik számára sokkal kényelmesebb a szájon át történő bevétele mint a hagyományos tabletták esetében.

Azoknak, akiknek a hagyományos tabletta elfogyasztásával vannak gondjaik, jó választás lehet ez a típus, mert jobban csúszik. A válogatós gyerek szülei előszerettettel adják gyermekeiknek, mert azok sokszor édességként gondolnak rájuk. 

  

Lehetnek kockázatai?

A gumicukor-vitaminok jellemzően hozzáadott cukrot vagy cukoralkoholt, valamint mesterséges színezékeket tartalmazhatnak. A kellemes a cukortartalomból és a hozzáadott ízesítőkből ered. Egy-egy, gyerekeknek szánt gumivitaminok darabonként 3-5 gramm cukrot is tartalmazhatnak, ami jelentős mennyiséget jelent. Ebből kifolyólag érdemes betartani a napi fogyasztási mennyiséget. Az egyes gumicukor-vitaminokhoz adott mesterséges színezőanyagok egy része magatartásproblémákat is előidézhet, valamint állagából adódóan a gumivitamin könnyen a fogra tapadhat, így a benne lévő cukrok fogszuvasodást okozhatnak. A cukortartalom csökkentése érdekében legtöbbször különféle cukoralkoholokat adnak a termékekhez, amelyek nagy mennyiségű fogyasztása hasmenést, hányást, illetve puffadást is okozhat. A gumivitaminok fogyasztását kellemes ízük miatt könnyű túlzásba vinni, vitamintartalmuik ezen a készítményeknek jellemzően alacsonyabb, mint a hagyományos multivitaminoknak, érdemes figyelembe venni a lehetséges mellékhatásokat is, így a mértékletesség kifejezetten fontossá válik.
Gumivitamin gyerekeknek

Kiknek ajánljuk?

A gumicukor-vitaminok jó alternatívát jelenthetnek azoknak, akik valamilyen ok miatt extra vitaminbevitelre szorulnak, valamint nem tudják a szükséges pluszt táplálkozással bevinni, ráadásul a hagyományos tablettaforma sem mindenben megfelelő számukra. A mértékletesség azonban kifejezetten fontos. Az egészségvédő hatás akkor biztosítható, ha hatékonyan meg tudunk győződni arról, hogy gyermekeink nem esznek belőle többet az ajánlott napi mennyiségnél, illetve érdemes arra is fokozottan törekedni, hogy ne a gumivitamin, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás szavatolja gyerekünk egészségét.

  

Kapcsolódó termékeink:

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!