Barion Pixel

Kalauz a terhességi tesztek világában

   Egy előre nem tervezett teherbeesés gyanúja egy frusztrációt, idegességet és aggodalmat kiváltó állapot lehet. Ebben az esetben testünk minden reakcióját figyeljük, elemezzük.

   A várandósság első jelei általában a fáradékonyság, gyengeség, hányinger, hányás, szédülés. Ám ezek a pszichés megterhelés és a stressz testi tünetei is egyaránt. Így amikor ezeket a reakciókat produkálja szervezetünk, nem lehetünk benne száz százalékban biztosak, hogy valóban a terhesség a kiváltó ok. Az első tünetek általában 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A menstruáció elmaradásakor szabályos 28 napos ciklus esetében már 4 hetes terhességről beszélhetünk.

   Ebben az esetben vannak segítségünkre a különféle terhességi tesztek, melyek biztos választ adnak kérdésünkre. Ezek a tesztek mindegyike vizeletből állapítja meg a terhességet, hiszen van egy hormon, mely csak a várandósság alatt termelődik.

Hogyan működik?

   A terhességi tesztek mindegyike a terhesség hormonját, a HCG hormont mutatja ki, mely a beágyazódás időpontjától termelődik. Ha a tészta eredménye pozitív, ez alapján nem vonható kétségbe. Amennyiben a teszt negatív, a terhesség kizárható, de ha az esélye mégis fennáll, abban az esetben a szervezetünk még nem termel elegendő HCG hormont ahhoz, hogy kimutatható legyen, tehát a teszt túl hamar lett elvégezve. Vannak azonban szuper érzékeny tesztek, melyen egészen alacsony hormonszint kimutatására is alkalmasak, tehát a terhesség korai szakaszában is biztos eredménnyel szolgálhatnak.

Hol szerezhetjük be?

   A terhességi tesztek beszerzése többféle helyen is lehetséges. Első sorban patikákban, drogériákban, webshopokban és szupermarketekben is kaphatók. Recept és korhatár nélkül megvásárolhatók. Különösebb ismeretet és gyakorlatot nem igényel az elvégzésük. Ehhez segítségül a terhességi tesztek dobozában található használati útmutatót alkalmazzuk.

Vizeletsugaras terhességi teszt

Mikor végezzük el a tesztet?

   A terhességi tesztek a terhességi hormon (HCG) termelődésének kimutatás-N alapszanak. Ez a hormon a petesejt beágyazódásának következtében kezd el termelődni. A beágyazódás időpontja (szabályos 28 napos ciklus esetén) általában az ovuláció utáni 6-10. napon történik meg.

   Ha a teszt elvégzése a beágyazódás előtt történik meg, a teszt rendszerint negatív eredményt fog adni. Ezt követően viszont a teszt megbízható eredményt fog számunkra mutatni. A menstruáció kezdete előtt 2-3 nappal már a nagyobb érzékenységű tesztek már mutathatnak eredményt, ám az egyénenkénti befolyásoló tényezőket figyelembe véve a legideálisabb időpont a tesztelésre a menstruáció kezdetének várható napja. Ha viszont egy menstruáció már kimaradt, akkor a teszt biztosan elvégezhető.

Hogyan teszteljünk?

   A terhességi hormon (HCG) jelenléte a szervezetünkben minden esetben vizeletvizsgálattal történik. Legpontosabb eredményt akkor kaphatunk, ha a reggeli első vizelettel végezzük a tesztet, hiszen ekkor a hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben.

A tesztelés menete a következő:

  • A vizeletet egy teljesen tiszta edénybe érdemes felfogni.
  • A teszt egyik végét bele kell mártani a vizeletbe, majd érdemes egy kicsit várni és utána kivenni belőle.
  • Ezután helyezzük egy tiszta és vízszintes pontra, majd várakozzunk a teszt használati útmutatójában feltüntetett időpontig. Ezt általában 10-15 perc szokott lenni.
  • Ellenőrizzük a teszten megjelenő csíkokat és a használati útmutató alapján olvassuk le az eredményt.

   A terhességi teszteken az eredmény általában csíkok formájában van feltüntetve. Minden teszten van egy kontrollcsík amely megjelenése azt bizonyítja számunkra, hogy a teszt működik-e. Amennyiben ez a csík nem jelenik meg, vegyünk másik tesztet. Ha a kontrollcsík megjelenik és a vizeletben van kimutatható mennyiségű terhességi hormon, abban az esetben A második csík is meg fog jelenni.

   A csíkok szín intenzitására is érdemes figyelni. Ha az eredmény pozitív és a kontroll csíkkal megegyező erősségű a második csík is, akkor biztosan pozitív az eredmény. Viszont ha a második csík halványabban vagy alig kivehetően jelenik meg a teszten, akkor érdemes pár nap elteltével újból megcsinálni.

Megbízhatóak-e a tesztek?

   A mai piacon kapható tesztek meglehetősen nagy arányban megbízhatóak, közel 100%-ban. Mivel a tesztek hormonvizsgálatra vannak kifejlesztve, téves eredmény gyakorlatilag nem fordulhat elő. Amennyiben a teszt negatív eredményt mutat, de menstruáció a várt napon sem kezdődik meg, a teszt újbóli elvégzése indokolt.

   A teszt pozitív eredménye a terhességi hormon mennyiségétől függ, tehát ha még nem termel elegendő HCG-t a szervezetünk, a teszt negatív eredményt mutathat.

Kapcsolódó termékeink:

  • Dr. Herz Egylépéses terhességi tesztcsík
  • Dr. Herz Ovulációs gyorsteszt (6db)
  • Dr. Herz Vizeletsugaras terhességi teszt

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!