Barion Pixel

Laktózérzékenységről átfogóan

Mi is az a laktózérzékenység?

   A laktózérzékenység, más néven laktózintolerancia vagy tejcukorérzékenység. Ez egy enzimhiány okozta emésztési zavar, mely Európa lakosságának jelentős hányadát érinti.

   Ennek az enzimnek a hiánya azt eredményezi, hogy az emésztőrendszer nem képes maradéktalanul lebontani a tejcukrot. A tejcukor megemésztéséhez szükséges laktáz enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben a laktózérzékeny emberek szervezetében. Emiatt a bevitt tejtermékben lévő tejcukor megemésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol hidrogéngázzá és zsírsavakká bomlik.

   A tünetek az érzékenység súlyosságának mértékétől függ, tehát a laktáz enzim termelődésének mértékétől. Valakinél veleszületett, valakinél felnőtt korra alakul ki.

Tünetei:

   Amennyiben laktózérzékenyek vagyunk, a kellemetlen tüneteket rendszerint tejtermékek fogyasztása után tapasztalhatjuk:

 • Gyomorfájdalom
 • Puffadás
 • Kellemetlen közérzet
 • Hányinger vagy hányás
 • Székrekedés vagy hasmenés

   A tünetek súlyossága általában az elfogyasztott tejtermékek mennyiségével arányos. Ez természetesen egyénenként változó.

Hogyan diagnosztizálják?

Erre több mód is van.

Öndiagnózis:

   Legtöbbször ez előzi meg az orvosi szakvéleményt, de fontos tudni, hogy nem váltja ki azt.

 1. Diétateszt: lényege, hogy több napon keresztül tudatosan el kell hagynunk táplálkozásunkból a tejet és a tejtermékeket. Amennyiben a kellemetlen tünetek megszűnnek, ez felveti a gyanút a laktózintoleranciára.
 2. Kitettségteszt: a diéta elvégzése után 50-100 gramm tejcukrot kell egy pohár vízben feloldani, majd elfogyasztani. Amennyiben ezt követően néhány órán belül a tünetek visszatérnek, az pedig újfent megerősíti a gyanút.

Hidrogén kilégzés vizsgálat:

   Ehhez a vizsgálathoz éhgyomorra 50 gramm laktóz kell vízben oldva elfogyasztani. Ezután egy speciális műszer segítségével, mely a kilégzett gázok összetételének mérésével állapítja meg a laktózérzékenység bizonyosságát.

Vércukorvizsgálat:

   Ennek a vizsgálatnak esetében szintén éhgyomorra kell laktózoldatot fogyasztani. Ezután 10-15 percenként meg kell mérni a vércukorszintet. Ezt a vizsgálatot napjainkra már inkább a kilégzéses teszt elvégzése veszi át.

Genetikai vizsgálat:

   Ez egy teljesen fájdalommentes teszt, hiszen a mintavételhez csupán egy vékony kezére van szükség, melynek segítségével a száj nyálkahártyájáról mintát vesznek. Ez a mintha kerül bevizsgálásra.

Laktózérzékenység felismerése, kezelése

Hogyan kezelhetjük?

   Az egészségügy jelenlegi állása szerint nem ismerünk olyan gyógymódot, mely megoldásként a laktózérzékenység teljes megszüntetését garantálja. Annak szinten tartása és esetenkénti kezelése, valamint a tünetek súlyosságának minimalizálása áll rendelkezésünkre. Táplálkozásunkban továbbá életmódunkban való változtatás az első és legfontosabb amit tehetünk:

 • Használjunk étkezésenként enzim-helyettesítőt
 • Szabályozzuk a kalcium fogyasztását
 • Kerüljük a laktóztartalmú ételeket

Mit együnk, ha laktózérzékenyek vagyunk?

   A tejtermékeket nem kell 100 százalékban mellőznünk laktózérzékenyként sem. Választhatunk a laktózmentes és a növényi eredetű tejtermékek közül is.

Termékpalettánkból ajánljuk:

 • Sanct Bernard Laktáz Enzim kapszula ( 150 kapszula)
 • Mill and Joy Laktáz Enzim tabletta ( 100 db)

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!