Barion Pixel

Porcok egészsége

Víz szerepe a porcok egészségében:

   Szervezetünk 50-65 százaléka víz, ezért nagyon fontos annak szinten tartása. A folyadékpótlás a porcszövetek számára is kifejezetten fontosak, hiszen azok víztartalma körülbelül 50%. A porcok legfontosabb tulajdonsága a rugalmasság, ezt pedig a benne lévő folyadéknak köszönheti. Víz hiányában a porcok felszíne felpuhul, szerkezete pedig morzsalékonnyá válik, így terhelés hatására könnyebben kopnak. Ezt ízületi artrózisnak azaz porckopásnak nevezzük. A meggyengült porcok mozgás és terhelés hatására deformálódnak, ennek következtében pedig erőteljes fájdalmakhoz vezet. Ahogy idősödünk, testünk folyadéktartalma csökken, így a porcok rugalmassága is alább hagy.

Mit tehetünk a porcerősítés érdekében?

   A változatos táplálkozás önmagában nem mindig fedezi szervezetünk vitaminszükségletét. A porcerősítő vitaminok hiánya növeli annak kockázatát, hogy kialakuljanak a különféle deformitások a porckopás által.

Milyen vitaminok erősítik a porcokat?

C-vitamin:

   Ennek a vitaminnak az erőteljes antioxidáns hatásának köszönhetően a már sérült porc további károsodásainak kialakulását akadályozza meg. A C-vitamin továbbá a szervezet kollagéntermelésében is segít.

Kalcium:

   A csontok és a porcok létfontosságú támogató vitaminja a kalcium. Aktívan hozzájárul a csontok megfelelő szilárdságához. A sejtek szabályozásában és a sejteken belüli információátvitelben is részt vesz, valamint kulcsfontosságú a normál izomműködésben.

D-vitamin:

   A kalcium és a foszfor felszívódását és hasznosulását eredményezi. Hiánya a csontszerkezet bomlását, súlyosabb esetben pedig csontritkulást okozhat.

Az egészséges porcokért

Étrendváltás az egészséges porcokért:

   Az vagy amit megeszel. Ez a mondás nem véletlenül alakult ki. Az egészséges és változatos táplálkozás alapja szervezetünk optimális működésének. A helytelen étrend gyakorlása során a porcok veszíthetnek rugalmasságukból, kötőszöveteink károsodnak. A porcok erősítésére legalkalmasabb a vegetáriánus étrend. Amennyiben nem tudunk lemondani teljesen a húsfogyasztásról, igyekezzünk a bevitt mennyiséget minimalizálni. Az eredményes étrend részeként fogyasszunk minél több olajos magvat, barna rizst, csíraféléket és kölest.

   Túlsúly esetében az étrend és életmódváltás az első lépés, melyet a gyógyulás felé tehetünk. Az egészségtelen mértékű súly többlet első sorban a gerinc porckorongjait, a csípő és a térd ízületeit terheli.

Mozgás és porcerősítés:

   A porcok sérülékenységének esélye sokkal magasabb abban az esetben, ha gyenge izomzat társul mellé. A mozgás kifejezetten fontos a porcok egészségének megtartásában. Azt aktív mozgás egy jótékony folyamatot indít be a szervezetben, miszerint a testmozgás felgyorsítja a vérkeringést, ennek következtében pedig az ízületekben található lerakódott salakanyagok könnyebben távoznak. Ezáltal a porcok tisztulnak, tápanyagellátottságuk és regenerálódásuk megnövekszik.

   Nem minden mozgásforma ajánlott ízületi problémák esetén. Érdemes elkerülni a dinamikus sportokat valamint azokat a mozgásformákat, melyek nagy terhet rónak az ízületekre.

Termékpalettánkból ajánljuk:

  • Dr. Herz Kalcium+Magnézium+Cink+D3 (90 db)
  • Dr. Herz Kollagén Forte Hialuronnal (60 db)
  • Béres Porcerő Forte 1500 mg (90 db)
  • Dr. Herz C-vitamin filmtabletta - 1500 mg (60 db)

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!