Barion Pixel

Rovarcsípések és veszélyeik - Így védekezzünk ellenük

Rovarok csípését követően a legáltalánosabban megjelenő tünetek a duzzadtság, kipirosodás, mely akár napokig is jelen lehet a bőrön. A csípés megtörténtét követően ha módunk van rá, fertőtlenítsük alaposan, majd a duzzanat csökkentése érdekében helyezzünk rá jeges borogatást. Amennyiben viszket is az érintett terület, tanácsos általános rovarcsípés utáni

Viszketés esetén alkalmazzuk a recept nélkül kapható rovarcsípésre használatos szerek egyikét.

Ha a csípést követő egy órán belül allergiás reakció is jelentkezik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hiszen ez a reakció akár életveszélyes is lehet. A csípés által a szervezetbe jutott méreganyag enyhébb megnyilvánulása a csalánkiütés, súlyosabb esetekben légzési nehézséget, hasi fájdalmat, hányingert, sápadtságot illetve legrosszabb esetben akár eszméletvesztést is okozhat.

Amennyiben a csípést követően az előbbiekben említett tünetekkel találkozunk, azonnal keressünk fel egy orvost, majd a sürgősségi ellátás után konzultáljunk egy allergológus szakorvossal, aki elvégzi majd a szükséges vizsgálatokat.

Krém csípések kezelésére

Most nézzünk meg, melyik rovar csípésének milyen tünetei és következményei lehetnek:

Pókcsípés

   Viszkető, fájó és általánosságban vörös színű kitüremkedés formájában jelenik meg. Amennyiben tudomásunk van róla, hogy a hely ahol járunk, amelyen mérgező csípésű pókok is fellelhetők, igyekezzünk fokozottan figyelni magunkra és családtagjainkra. Amennyiben ez a veszély nem áll fenn, ne essünk kétségbe, a csípést fertőtlenítsük le, majd hűtsük jeges borogatással.

Légycsípés

   Egyes emberek allergiás tüneteket mutathatnak a legyek nyálában található baktériumokkal szemben. Valamint a haszonállatokat körüldongó legyek csípése is kifejezetten kellemetlen tünetekkel járhat. Ezeknek a csípéseknek a következményei általában antihisztamin tartalmú tablettákkal vagy krémmel kezelhetők.

Szúnyogcsípés

   Külföldi és más földrészeket történő utazás esetén érdemes fokozottan figyelni az adott helyen élő szúnyogokra és azon csípéseire, hiszen azok viszonylag sok fertőzéses megbetegedést képesek terjeszteni. Ezek közé a veszélyes betegségek közé sorolhatók a malária, zika, dengue-láz és a spárgaláz is. A hazánkban élő szúnyogok csípése ezekkel a súlyos tünetekkel szemben csak kisméretű kipirosodott duzzanatot és viszketést eredményez. Ennek megelőzése szúnyogriasztó készítményekkel lehetséges vagy ha már bekövetkezett a csípés, a tüneteket nyugtató hatású krémekkel lehet enyhíteni.

Kullancscsípés

   A kullancsok az állatokra valamint az emberekre is veszélyt jelentenek az általuk terjesztett Lyme-kór miatt, mely elsősorban az idegrendszert támadja meg. Rovarokat távoltartó készítményekkel védekezhetünk ellenük, viszont ha már mégis megtörtént a csípés és a kullancs a bőrbe fúródott, haladéktalanul távolítsuk el azt. Ha ezt követően a csípés egyre nagyobbá válik, piros udvar alakul ki körülötte, majd az elkövetkező hetekben lázat és influenzára hasonlító tüneteket tapasztalunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Bolhacsípés

   Az állatok szőrében megtelepedő bolhák bizony az emberre is veszélyt jelentenek. A csípés következtében apró méretű piros pöttyök jelennek meg a bőrön, legtöbb esetben három darab egymáshoz nagyon közel. Legjellemzőbb a lábon illetve a bokán. Vakarni nem tanácsos, mert a kis csípésekre könnyedén kisebesedhetnek és elfertőződhetnek.

   Érdemes ezen csípések ellen védekezni már előre, mielőtt a probléma bekövetkezik. Ezzel sok kellemetlenségtől megkíméljük magunkat és családunkat. Erre rendelkezésünkre állnak különféle termékek, melyek tapasz, spray és krém formájában elérhetőek.

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!