Barion Pixel

Vércukormérő - miért és hogyan működik?

   A cukorbetegségben szenvedő emberek mennyisége az eddigi felmérések alapján folyamatosan növekszik, illetve az ehhez a betegséghez köthető halálozások mennyisége is növekszik. 2000-ben egymillióan, 2011-ben pedig már 1,4 millióan haltak meg cukorbetegség következtében. A diabéteszre visszavezethető elhalálozások mennyisége aktívan csökkenthető egy egyszerű módszerrel, a vércukorszint rendszeres ellenőrzésével. Ennek a szintnek az ellenőrzése segít abban, hogy a betegség súlyosságának megfelelő kezelésben részesüljön a beteg, így betegségével könnyebben és tovább tud együtt élni.

Vércukorszint mérő eszköz:

   Minden cukorbetegséggel élő ember számára ezt egy kulcsfontosságú eszköz, mellyel az otthoni vércukorszint mérése egy napi rutinná válhat.

   Ez egy olyan mérésre kifejlesztett műszer, mellyel a glükóz -azaz a cukor- szintjét lehet meghatározni egy oldalban. Ezt a koncentrációt mg/dl vagy mmol/l (millimol/liter) mértékegységben fejezik ki.

A mérés folyamata:

A legtöbb készülék elektrokémiai elven működik. A mérés első lépése, hogy a megvizsgálni kívánt oldat cseppjét egy erre a célra kifejlesztett reagenssel átitatott vizsgálócsíkra kell helyezni.

A szervezetben lévő glükózkoncentráció két elven működhet:

  • Színreflexiós mérési elv: eszerint a vizsgálócsík reagensrétegének színerőssége mutatja meg a vérben lévő cukorkoncentrációt.
  • Amperometriai módszer: ennél az eljárásnál egy kapillárisba szívják fel az oldatot. Maga a tesztcsík is tartalmaz egy enzim alapú szerves reagenst. Az enzim hatására a cukorban egy kémiai reakció megy végbe, melynek hatására elektronfelszabadulás történik. Az elektródán keresztülhaladó villamos töltés mérhető mértékű. Mindezzel egyidejűleg mérni kell a környezeti hőmérsékletet is annak érdekében, hogy a reakció hőmérsékletfüggését kompenzáljuk. A fő kémiai szenzor ezesetben az indikátor, azaz a tesztcsík. Erre kell helyezni az oldatból felvett mintát. Ezen a tesztcsíkon általában három elektródát alakítanak ki, amely a kémiai reakció következtében keletkezett szabadon lévő elektronokat összegyűjti egy munkaelektróda segítségével. Az áramból egy áram/feszültség-átalakító állít elő feszültséget. Ezt egy A/D-konverter alakítja át numerikus értékké, azaz ez alapján olvashatjuk le a vércukorszintmérőn kijelzett számot, amely a vér glükózszintjét fogja majd megmutatni.

A vércukormérő működése

Mikor mérjünk?

   Minden diabéteszes beteg esete egyedi, a betegség mértéke függ kortól, nemtől, életmódtól és számos környezeti hatástól valamint hajlamtól és más betegségektől is. Tehát a vizsgálat és a kezelés is egyedi.

  • Azoknak a pácienseknek a vércukorszintjét akik nem inzulinnal vannak kezelve, azoknak a megfelelő életmód beállítását követően átlagosan nap 2x kell mérni. A vércukorszint mérésének időpontját célszerű mindig máskorra időzíteni.
  • Azok a betegek, akik állandó és fix mennyiségű inzulinkombinációt használnak, számukra a lépcsőzetes mérés javasolt, ez napi 4 mérést jelent. Ennek az ellenőrzésnek az a lényege, hogy mindig másik étkezés előtt és után történjen a mérés.
  • Napi 6 mérés csak az intenzív inzulinkezelés alatt álló betegeknek szükséges. Ezt minden inzulinszúrás előtt meg kell tenni.

   Ezek átlagos mérési mennyiségek és időpontok, a pontos mérési rutin kialakításához kérjük mindenképpen orvosunk segítségét.

Kapcsolódó termékünk:

  • Vércukorszintmérő szett

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!