Barion Pixel

Véroxigén szint - normál tartománya és tudnivalók

Mi az az oxigén?

   A levegőben lévő oxigén majdhogynem 100 százalékát a növények állítják elő fotoszintézis által. A fotoszintézist a növények végzik. Napfény segítségével vízből és szén-dioxidból oxigént állítanak elő. Ezt termelik saját maguk illetve a Földünk többi élőlénye számára, hiszen a növényeknek nincs a teljes előállított mennyiségre szükségük. Akik és amik az oxigént felhasználják, pedig szén-dioxidot bocsátanak ki, így ez a növények számára újra felhasználható lesz, tehát ezáltal egy optimális körforgás alakult ki.

Miért is létfontosságú?

   Ahhoz, hogy sejtjeink energiatermelése optimálisan fenntartható legyen, szervezetünk teljes szövetrendszerének folyamatos oxigén ellátásra van szüksége. Az oxigén belégzéskor a légutakon keresztül a tüdőbe jut, ott pedig a tüdőhólyagocskákba kerül. Az oxigén nyomása magas a tüdőhólyagocskákban, az azokat körülvevő kapillárisokban pedig alacsony. Ez a nyomáskülönbség viszi a kapillárisokba az oxigént, mely a szöveteinken belül a sejtjeinkbe jutva energiát termel.

   Az oxigén mellett a víznek is hasonlóan fontos szerepe van szervezetünk energiatermelő folyamataiban. Mivel testünk újszülött korban 70-80, felnőttkorban pedig 50-65% vizet tartalmaz, ezért szintúgy elengedhetetlen ennek optimális szinten tartása a megfelelő folyadékpótlással.

Milyen a normál véroxigén szint?

Az emberi szervezet normál véroxigén telítettsége 90 és 99 százalék közé helyezhető. Ez azt az értéket mutatja, hogy a hemoglobinban mennyi oxigén található. A véroxigén szintjét megannyi tényező befolyásolja, például a vér szén-dioxid koncentrációja és a vér ph értéke. A normál tartományban lévő véroxigén szintre nincsen befolyással a nem és az életkor sem.

A véroxigén szint fontossága

Miért csökken le az oxigén szintje a vérben?

   Ha az oxigén mennyisége a vérben túl alacsony szintre csökken, abban az esetben hipoxiáról vagy hipoxémiáról beszélhetünk. Hipoxia esetén a teljes szervezetben lép fel oxigénhiányos állapot, hipoxémia esetén viszont kizárólag az artériás vérnek alacsony az oxigéntartalma. A megfelelő véroxigén szint lecsökkenése rendszerint a szív- és érrendszeri problémák eredménye. A környezeti hatások szintén befolyással bírhatnak az optimális szint lecsökkenésében. Ilyen például a magas légszennyezettség, a szén-monoxid mérgezés, a kábítószerek használata vagy a gyógyszerek mellékhatásai.

Tünetei:

  • Mellkasi fájdalom
  • Légszomj
  • Hirtelen verejtékezés
  • Émelygés és/vagy hányás
  • Látás romlása
  • Szédülés

Termékpalettánkból ajánljuk:

  • Otthoni véroxigénszint és pulzusmérő

Nem szeretne lemaradni legújabb ajánlatainkról és akcióinkról?

Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre!